logo-header

 
 
Open Street Map (OSM)

 

OSM wegtypes

wegtypes in OSM

Introductie

Open Street Map is een werelwijd project met als doel om vrij beschikbare en bewerkbare geografische data te verzamelen, met name wegen, fiets- en voetpaden. Het project is gestart uit onvrede met de hoge kosten die commerciƫle kaartbedrijven vragen voor hun producten. Reeds meer dan 20 miljoen kilometer wegen, fiets- en voetpaden werden in kaart gebracht door het overnemen van gegevens van luchtfoto's, en zelf op pad te gaan met een GPS apparaat.

Inhoud

De primaire entiteit van OSM is het weg/padsegment. Per segment worden gegevens verzameld als wegtype, naam, wel of geen eenrichtingsweg. De segmenten in OSM zijn beschikbaar als arcs, geschikt voor netwerk analyses.

Naast wegsegmenten onderscheidt OMS ook andere entiteiten waaronder spoorwegen, land use vlakken, natuur en gebouwen.

Beschikbaarheid

OSM kan on line geraadpleegd worden via www.openstreetmap.org. De gegevens kunnen gedownload worden in verschillende formaten via verschillende sites, waaronder http://download.geofabrik.de/osm

Toepassingen

Object Vision gebruikt downloads van OSM voor bereikbaarheidsanalyses. Per wegtype is in samenwerking met de vakgroep ruimtelijke economie van de VU een gemiddelde reissnelheid bepaald. In combinatie met de lengte van de wegsegmenten worden reisafstanden en reistijden berekend van bijvoorbeeld woningen naar verschillende type voorzieningen.

Voorbeelden

  1. Met behulp van OSM en de BAG is een reisweerstandentabel berekend op pc4 niveau, die o.a. gebruikt is voor het VPRO programma Nederland van Boven.
  2. Met behulp van OSM en de BAG zijn de afstanden berekend over de weg van ieder pand uit de BAG naar de dichtsbijzijnde basisschool. De resultaten zijn beschikbaar gesteld aan EduGIS en zijn hier te bekijken.

Verwijzingen


OBJECT VISION BV
Vrije Universiteit
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam
The Netherlands

tel: +31 (0)20 598 9083
fax:+31 (0)20 598 9904