logo-header

 
 
Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)

 

ahn brt bag small

AHN-2 Hillshading gecombineerd met met BAG en BRT

Inhoud

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een bestand met voor heel Nederland gedetailleerde en precieze hoogtegegevens.Sinds maart 2014 zijn zowel AHN1, AHN2 als AHN3 beschikbaar als Open Data.
De data is te downloaden via: https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/atomfeeds en https://www.pdok.nl/nl/ahn3-downloads

Puntdichtheid en data omvang

Het AHN1 heeft een puntdichtheid die varieert tussen de 1 punt per 16m2 en de 1 punt per m2 afhankelijk van het jaar dat het gebied is ingewonnen. Voor het AHN2/3 geldt dat de puntdichtheid gemiddeld tussen de 6 en 10 punten per vierkante meter ligt.

AHN en GeoDMS

De GeoDMS software is ontworpen om snel te kunnen rekenen met grote datasets. De basisfuncties om met de data te kunnen rekenen zijn in de software beschikbaar en via een rekenschema kan bijvoorbeeld de Hillshading worden berekend. De volgende toepassingen zijn met de GeoDMS software berekend (op basis van de gridvarianten van de AHN-2/3 data).
 
De AHN2/3 griddata worden beschikbaar gesteld in een zip formaat met daarin ongecomprimeerde tiffs in een 4 bytes precisie. Wij hebben de data omgezet naar tiff data met compressie in een cm precisie (2 bytes). Daarmee gaat geen informatie verloren maar wordt de omvang van de tiffs wel een factor 5 kleiner. Hiermee kunnen veel toepassingen substantieel sneller uitgevoerd worden. Neem gerust contact met ons op voor het gebruik van deze data. 

Toepassingen

Object Vision gebruikt de AHN-2/3 voor Wonen, Zorg en Welzijn, Bereikbaarheid en Gebiedsgericht Beleid:

  1. Het bepalen van de steilheid van wegen, zie voorbeeld in Gronsveld. Voor doelgroepen met mobiliteitsbeperkingen kunnen wegsegmenten met meer dan 3% stijging al barrieres vormen.  
  2. Het bepalen van de mate van hoog/laagbouw en het schatten van het aantal verdiepingen, zie voorbeeld in Eijsden.
  3. Het bepalen van dakvlak orientaties en stijlheid.
  4. Het maken van reliefkaarten zowel op gebied als op straatniveau.

Verwijzingen


OBJECT VISION BV
Vrije Universiteit
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam
The Netherlands

tel: +31 (0)20 598 9083
fax:+31 (0)20 598 9904